Doktorand i medicinsk teknik med fokus på tillverkning av mikrosystem för cellstudier
Publicerad: 2023-09-12

Antagning till forskarutbildning i ämnet teknisk fysik med inriktning mot medicinsk teknik
vid avdelningen för medicinsk teknik, institutionen för materialvetenskap, Ångströmlaboratoriet
Avdelningen för medicinsk teknik är en del av institutionen för materialvetenskap, och arbetar med grundläggande mekanismer för utveckling och utvärdering av nya material i interaktion med biologiska system. Avdelningen består av två grupper. BioMaterial Systems (BMS) och Enabling Microtechnologies for Biomedical and Life science Applications (EMBLA)
Läs mer om avdelningen för medicinsk teknik
Om forskargruppen
Den interdisciplinära forskargruppen EMBLA som leds av professor Maria Tenje består av forskare med bakgrund inom materialvetenskap, nanoteknik, kemi och biologi. Gruppen bedriver framgångsrik och internationellt erkänd forskning inom organs-on-chip och droppbaserad mikrofluidik. Vi använder mikrotillverkningstekniker kombinerade med mikrofluidik för att utveckla nya plattformar för visualisering och karakterisering av celler för att lära oss mer om människans biologi. Vi tar upp både grundläggande forskningsfrågor och utvecklar mikrosystem som inom en snar framtid kan hitta kliniska och industriella tillämpningar.
Gruppen samarbetar med forskarlag vid flera olika svenska och utländska universitet.
Forskningsprojekt
Projektet FATE syftar till att förstå hur växtceller får sin ”identitet”, dvs. vad som gör att olika typer av celler utvecklas på rätt plats och vid rätt tidpunkt under växtens utveckling.EMBLA-gruppen ingår i projektet med ansvar att ta fram nya mikrofluidala metoder för att kunna odla och studera växtceller under fullt kontrollerade former.
Den här doktorandtjänsten ingår i ett nystartat forskningsprojekt, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som involverar fem olika forskargrupper vid universiteten i Uppsala, Linköping och Umeå, koordinerat av SLU-Umeå.
Läs mer om Umeå Plant Science Centre här
Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max. 20% av arbetstiden.
Dina arbetsuppgifter innebär forskning inom mikrofluidik och mikrosystemteknik för att utveckla miniatyriserade system där växtceller kan odlas och stimuleras under kontrollerade former, s.k. plant-on-chip. Arbetet innebär särskilt att med hjälp av renrumsbaserade tillverkningstekniker skapa mönstrade ytor vilka kan användas för att kontrollera vidhäftning och tillväxt av växtceller och på så sätt skapa mönster av olika celler i bestämda strukturer. Både kemiska och fysiska mönster skapas och utvärderas. Du förväntas också forska fram ett mikrosystem som, i kombination med de mönstrade ytorna kan stimulera individuella celler både mekanisk och elektriskt vid bestämda tidpunkter.
Du använder de tillverkade systemen för att studera hur differentieringen av cellerna påverkas av det mönster de ingår i och de externa stimuli de utsätts för. Utvärderingen sker bland annat med hjälp av olika typer av mikroskopi.
Kvalifikationskrav
Master- eller civilingenjörsexamen med specialisering inom medicinsk teknik, teknisk fysik, nanoteknik, materialvetenskap, maskinteknik, bioteknik eller motsvarande, där tillverkning eller användning av mikrosystem eller mikrofluidala system ingick i ditt examensprojekt.
Vi kräver goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt.
Önskvärt/Meriterande i övrigt
Dokumenterad kunskap av tillverkning och experimentellt arbete inom både mikrosystemteknik samt mikrofluidik är meriterande.
Dokumenterad erfarenhet av cellodling, infärgningsprotokoll och mikroskopi är meriterande liksom kunskap om cellanalystekniker. Särskilt meriterande är tidigare erfarenheter gällande odling av växtceller.
Vi söker dig som är en kreativ person med fokus på att lösa problem med nya tekniker och metoder. Du har en stark motivation att genomföra doktorandstudier inom detta tvärvetenskapliga ämne där du på ett fokuserat sätt tar dig an arbetsuppgifterna. Du har lätt att ta till dig kunskap från andra ämnesområden än ditt egna. Vi lägger stor vikt vid personliga kvalifikationer och söker dig som är en strukturerad person med god analytisk förmåga, intresse av att planera och leda egna projekt med god förmåga att både arbeta självständigt och i grupp. God kommunikationsförmåga muntligt och skriftligt, värderas högt.
Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har
Avlagt examen på avancerad nivå eller Fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller På något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Instruktioner för ansökan
Din ansökan ska innehålla:
1) Ett kort brev som beskriver dig själv, din tidigare forskningserfarenhet och varför du vill doktorera.
2) CV (max. 2 sidor)
3) En kopia av din masterexamen och dina kursbetyg. Även studenter som tar sin examen under våren 2023 är välkomna att söka.
4) Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner
5) Lista på relevanta publikationer (inklusive masteruppsats)
Ansökan bör skrivas på engelska. Vi kommer löpande att läsa ansökningshandlingar och kalla till intervju.
Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.
Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Maria Tenje, (maria.tenje@angstrom.uu.se), dr Susan Peacock (susan.peacock@angstrom.uu.se) eller dr Stéphane Verger (stephane.verger@umu.se).
Välkommen med din ansökan senast 2023-10-13 UFV-PA 2023/3176.
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 500 anställda och 54 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/
Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.
Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Placering: Uppsala University, Department of Materials Science and Engineering
Anställningsform: Heltid , Tidsbegränsad anställning
Lön: Fast lön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100 %
Ort: Uppsala
Län: Uppsala län
Land: Sverige
Facklig företrädare:
ST/TCO
tco@fackorg.uu.se
Seko Universitetsklubben
seko@uadm.uu.se
Saco-rådet
saco@uadm.uu.se
Referensnummer: UFV-PA 2023/3176
Sista dag för ansökan: 2023-10-13
Våra förmåner

Som anställd vid Uppsala universitet får du del av ett antal förmåner. Här har vi samlat de viktigaste.
HR Excellence in Research
Logotypen HR Excellence in Research är en kvalitetsstämpel som talar om att Uppsala universitet arbetar målmedvetet med att implementera det europeiska regelverket Charter and Code. Syftet är att bidra till utvecklingen av en attraktiv, öppen och hållbar europeisk arbetsmarknad för forskare.
